zaterdag 30 juni 2012

Keti Koti

Tja wat is dat nou zal je zeggen, maar ik woon in een amsterdamse buitenwijk met vele culturen waarvan ook de surinaamse medebewoonster er een van is. En deze mensen vieren vandaag (eigelijk is het 1 juli) het feest van Keti Koti en wel de dag van vrijheden.
Nederland was gelukkig een van de landen die onder Willem de 1  in 1814 de slavernij wilden afschaffen, pas in 1863 volgde het nederlandse parlement met een wet hierover. In 1863 werden 35.000 slaven in suriname in vrijheid gesteld.
Maar bij ons op het plein is het nu kleurig en gezellig .vele lopen in Surinaamse klederdracht met prachtige hoofddeksels.
De dames lopen met koperen schalen op het hoofd, voor de vrijgemaakte slaven was koper het symbool van welvaart en rijkdom.
Er is muziek en lekker eten en gelukkkig schijnt er ook een lekker zonnetje.
En wat ik zo mooi hieraan vind is dat op deze momenten we bijelkaar gebracht worden maakt niet uit waar je vandaan komt en daar gaat het volgens mij toch om......................................

6 opmerkingen:

 1. Enig om te lezen, Marloes. Ik kende dit helemaal niet. Leuk dat je ook vertelt waar het vandaan komt. Prachtige vrouwen trouwens. Groet, Wieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gezellig, kleurrijk en vast ook heel lekker eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om over dit feest te lezen, ik had er nog nooit van gehoord! Heerlijk weer overigens om zo'n feest nu te houden.

  Fijn weekend, groetjes Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. helemaal waar...daar gaat het om! het ziet er heel gezellig uit, leuk! Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem30.6.12

  Wat een mooie dag, Marloes, en fijn dat in jouw wijk dit feest gezusterlijk gevierd wordt! Wat een kleurrijke foto's ook, prachtig! Ik kende het feest ook niet, voordat jij er over vertelde. Wat zijn er toch veel feesten, die nog steeds gevierd worden, terwijl hun wortels in het verleden liggen.. mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie foto's van een gezellig SAMEN zijn!!!!!!!

   Verwijderen