donderdag 12 april 2012

Over oude borduurwerkjes gesproken

smyrnaknopen
Toen ik het vorige blog over de oude borduurwerkjes vertelde dacht ik eraan dat ik ergens nog een werkboek moest hebben met oude werkjes die ik op de mulo maakte. Dus vandaag tussendoor is hier en daar gekeken en ja hoor daar kwam het tevoorschijn.
Nou is het geen hoogstaand handwerk wat ik bij de nonnen leerde ,maar wel een stukje oud sentiment.............
Het leek me leuk om wat te laten zien en misschien zijn er wel mede-bloggers die ook nog wat kunnen laten zien van vroeger.
Wat ik laat zien is alweer 45 jaar oud en gemaakt in de brugklas en aansluitend het 2-de jaar,want ik kan me herinneren dat we maar een uurtje in de week handwerk hadden, en als ik me niet vergis zaten we meer te klieren als te werken.
Als ik naar die werkjes kijk kan ik me daar wat bij voorstellen want erg kreatief was het niet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
siersteken
smocken

Kom een kijkje nemen als je wil..........
Allereerst een smokwerkje,heb het er nog redelijk afgebracht vind ik zelf......hi ...hi

applicatie
Als ik er nu naar kijk word ik er wel een beetje lacherig van gelukkig heeft het me de lol om met je handen bezig te zijn niet weggenomen.

het weef werkje moet een gezicht voorstellen ik zal het er even bij vertellen mocht je het niet ontdekken.
Het is met een oude panty gedaan toen alleen nog in die vreselijke bruine kleur dat inspireert toch ook niet !!!
perszisch open naaien/doorrijgwerk op marmerstof
                                                                     borduren                                                        
 Er werd ook niet veel aan het toeval overgelaten,als het door mijn handen gaat zie ik me steeds maar weer uithalen!!!!!!!!!!!!Volgens mij moeten vele van jullie dit toch herkennen!!!
Ik hoor het graag en hoop dat dit niet te saai is
groet marloes

15 opmerkingen:

 1. Nostalgie !!! Wat leuk dat jij die werkjes hebt bewaard ! Bij mij zijn ze al lang geleden weggesmeten, helaas. 't Was niet veel soeps, maar nu had ik er best nog eens naar willen kijken.
  Ook heel herkenbaar: het klieren tijdens de handwerkles. Ik weet nog dat we probeerden draadjes op de knot van de juf te leggen terwijl we bij haar bureau in de rij stonden! En dan zeggen ze nog wel es wat over de jeugd van tegenwoordig! 'k Moet toegeven: wij waren bij tijd en wijle ook niet zo lieflijk! :o)!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat smocken..........dat heb ik tot in de treuren moeten doen , ik heb ook alles nog van de handwerklessen, jammer dat ik de naalden niet mocht houden, want die gingen roesten als je natte handen had, af zien, maar heerlijke herrinneringen,
  \groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem12.4.12

  Hilarisch! Sommige dingen zien er nog best leuk uit, maar dat weef-gezicht... Je zou voor minder nooit meer iets zelf willen maken!! Hahaha... Maar uit mijn "handwerktijd" ( alleen maar de basisschool) stamt in ieder geval veel minder. Ik geloof dat de juf het bj mij altijd moest afmaken...... Mijn talenten kwamen duidelijk pas later bovendrijven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk om te zien! Weet je, nu kijk je er toch anders tegenaan. Vroeger ging het vooral om de techniek. Maar als je nu deze werkjes een klein beetje zou mengen met wat kleur en creativiteit en er een leuk werkstukje van maakte, zou het toch heel anders zijn? Nu zijn het alleen maar oefenlapjes...
  Ik had altijd plezier in handwerken en we maakten ook best leuke dingen, zeker voor die tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem12.4.12

  Helaas ik heb niets meer uit die tijd waar het gebleven is? geen idee ik denk weggeven.
  maar een hoop technieken heb ik net als jij wel gehad, leuk dat je het met ons deelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat je dit allemaal hebt gemaakt op school en ook bewaard hebt. Ik heb alleen op de lagere school handwerken gehad, daar wel een smockjurkje gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke werkjes. Wij moesten een smocklap van zeker 50 cm lang maken en een van mijn klasgenoten knipte vals alle draden van het rijgwerk door! Sweet memmoies?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helaas kreeg ik alleen op de lagere school handwerkles, ik vond het altijd geweldig en mocht speciale dingen maken... wat een uitslover he :)! Maar ontzettend leuk om jouw werkjes te zien! Dat alleronderste borduurtje herken ik qua techniek, dat heb ik ook wel eens gedaan, maar wat ook weer... (denk denk...)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Saaiii???? Och Marloes, ik zit juist te genieten om jouw handwerkjes te zien en vooral met je uitleg erover! Ikzelf heb ook alleen op de lagere school handwerken gehad van een heel strenge juf. Dat zij zo streng was...dat weet ik nog en dat ik pannenlappen moest haken maar dat dat niks werd en dat ik het in de vakantie mee moest nemen om af te maken en...dat heeft natuurlijk mijn moeder gedaan! Heel leuk hoor dat jij je werkjes nog hebt en ook zo mooi bij elkaar. Leuk blogje! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat je dat allemaal bewaard hebt!!!! Ik heb alleen handwerken op de lagere school gehad en daar is niets meer van bewaard. Ik heb daar ook niet zo veel mee. Het is wel leuk om te zien wat jij allemaal gedaan hebt. En gelukkig heeft het je er niet van weerhouden ermee door te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo Marloes-jij bent van vele markten thuis-wat een variatie. Dat zie je tegenwoordig niet vaak meer-helaas. Ik zag op internet dat weven met kralen helemaal IN is-dus wie weet. Mooi weekend alvast toegewenst met hart&ziel door Sil.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jammer van al dat gore inmiddels bruine plakband he. Maar wel erg leuk om het weer eens te zien. @

  BeantwoordenVerwijderen
 13. a walk down memory lane!
  toch best aardig wat je gemaakt hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk, dat je dat allemaal nog hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk om te zien al die oude handwerken. Ik heb alleen op de lagere school handwerkles gehad en dat was niet zo'n succès.
  Ik zie me nog zweten op een pannenlap van ongebleeekte katoen die helemaal grauw was geworden en ook veel groter.
  Heel bijzonder dat je dit allemaal nog bewaard hebt.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen